Szentendrén már egy éve alpolgármestere van a kultúra ügyének, az új városvezetés magas szintre emelte a kulturális-közművelődési feladatok irányítását. Az elmúlt egy év tapasztalatairól, tervekről, azok megvalósításáról Gyürk Dorottya alpolgármestert kérdeztük. Hogyan összegezné az első év tapasztalatait?

ablakos nevetős1Szentendre virágzó, ám kissé kaotikus kulturális életében a kulturális vezetés szerepe az iránymutatás, harmonizálás, összhangteremtés. Szerettük volna megerősíteni a szentendreiséget, azt a sajátos arculatot, ami a város sokszínű kulturális, művészeti életéből rajzolódik ki. Fontos cél volt, hogy a meglévő, részben egymást fedő, vagy akarva-akaratlanul is egymásra szervezett programok közül azok nyerjenek megerősítést, amelyek a városhoz tematikájukban, hangulatukban, hagyományaikban, arculatukban kötődnek, akár olyan áron is, hogy más programokat meg elengedünk. Markáns, egyedi arculatot akarunk adni Szentendrének, megkülönböztetve a Dunakanyar más településeitől.

Gyürk Dorottya egyike a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány elindítóinak, mely a szentendrei képzőművészet népszerűsítését, az alkotó művészek támogatását tűzte ki céljául. Hogyan tudja hasznosítani munkájában a Lakástárlat adta tapasztalatokat?

A Lakástárlatot Musza Györgyivel és Balogh Zsuzsával hoztuk létre, azt gondolom, művészetpártoló műkedvelőből az itt végzett munka avatott szakpolitikussá. Természetesen, amint kineveztek, formálisan is kiváltam az alapítványból. A Lakástárlatban szerzett tapasztalatok nélkül viszont valószínűleg el sem mertem volna vállalni a kulturális alpolgármesterséggel járó feladatokat és felelősséget. Az alapítványi munkával töltött három év adott annyi muníciót és tapasztalatot, amivel úgy éreztem, belevághatok. Ez adott lehetőséget, hogy megismerjem a művészeket, a galériásokat, a múzeum és a MANK szakembereit, kiváló munkakapcsolatokat építettem ki a helyi művészeti és kulturális élet számos szereplőjével. Folytatás…