magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

Szentendrei magyar képzőművészek,kortárs festők és szobrászok tárlatai magánlakásokban és nyilvános kiállításokon.

Mesél Benkovits György

Benkovits György

Látogatás Benkovits Györgynél, 2013. február 6.

Nem tartom magam művésznek. Én egy nyugdíjas amatőr vízfestő vagyok, a lehető legautodidaktább.

És hogyan kezdődött?
2007-ben kezdtem, akkor mentem nyugdíjba. És mindig úgy gondoltam, hogy mikor nyugdíjba fogok menni, ezt fogom csinálni. Portás voltam a Pest megyei Művelődési Házban, a néptáncosok mindig sokáig voltak és én addig festettem. Ők is örültek, mikor én voltam szolgálatban, mert akkor nyugodtan maradhattak akár hajnali fél 3-ig is, én sem siettem haza, mert elfoglaltam magam. Piszkosul élveztem. Mániákus vagyok én is, mint apám volt. Ő is egész öreg korát végig festette. Már 1968 óta kétévente nekiálltam festeni.  Akkoriban azonban akrillal és olajjal nonfiguratív dolgokat csináltam. 2007-ben is épp egy ilyen rohamom volt, amikor két fiatal horvát festő érkezett Szentendrére a testvérvárosból. Aknay  odaadta nekik a műtermét, de  nem hoztak magukkal otthonról sem festéket sem ecsetet. Mindent nekik adtam, amit találtam, így nekem semmi nem maradt, csak néhány gombfesték a gyerekektől. Nem maradt hát más, kimentem az utcára festeni, történetesen az Aranysárkány elé. És rájöttem, ez állati izgalmas!

Honnan tanultál meg festeni?
A technikát az internetről tanultam. 500 oldalt töltöttem le.

Az akvarell technikát tartják a legnehezebbnek. Te mit gondolsz?
Szerintem ez a legkönnyebb, mert ha megcsinálod, kezdheted is a következőt. Nincs utómunka. És ez segít, mert ettől így is gondolkodsz, hogy nincs javítás. Egyébként régen Öcsivel (ef. Zámbó István) Szösz Jenő tanárunktól tanultuk ezt a technikát, akit keveset szoktak emlegetni, pedig nagyon jó tanár volt.

Mikor és hol festesz általában?
A vázlatokat a terepen készítem grafittal. Sokszor kora hajnalban, akkor még üres, nyugalmas a város. A festés általában délutánra és estére marad. Van egy szabad sarok a nappalinkban és ott. Felállítom az állványomat, kiterítem a vázlatokat és nekiállok.

Szentendre mit jelent számodra?
Nagyon szeretem Szentendrét.  Kevesen tudják, hogy a már több mint 4000 oldalnyi anyagot összegyűjtöttem a városról.

Szereted a képeidet?
A vázlat fázisában mindig nagyon tetszik és belelkesülök egy-egy témától, amit kiválasztok. Két- három vázlatot is készítek ceruzával, hozzá rengeteget fotózok, egy-egy városrészletről akár 50 fotót is készítek, különböző napszakokban és fényviszonyokban. Fontos például, hogy nyújtott árnyékkal is megnézzem a helyszínt. Kora reggel és napkeltekor is szoktam fotózni. A délután is jó lenne, de olyankor rendszerint túl nagy a forgalom és eltakarja a részleteket. A vázlatok alapján próbálom előállítani a valóságot. Ez a tervezési fázis nagyon sokáig is eltarthat, amíg elégedett leszek vele. Utána kezdek festeni. Amikor félig készen vagyok, még mindig nagyon tetszik, és gyakran, mire elkészülök, már nem annyira.