magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

Szentendrei magyar képzőművészek,kortárs festők és szobrászok tárlatai magánlakásokban és nyilvános kiállításokon.

Szoborgyűjtő Kör – Szabó Tamás

DSC_3218A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány az áprilisban alakult Lakástárlat Baráti Kör tagjai számára hozta létre és szervezte meg a Szoborgyűjtő Kört, melynek első találkozója 2015. június 6-án volt.

Terveink szerint a Szoborgyűjtő Kör egy régi – még a II. világháború előtti –, többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt éleszt újjá, a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével, évi két-három alkalommal. Elsőként a szentendrei szobrászokat szólítjuk meg, akik ezekre az alkalmakra négy-öt, eredeti méretű és még a piacra nem került kisplasztikát mutatnak be, kizárólag a Baráti Kör tagjainak. A művek szignált, számozott formában, nemes anyagban (alumínium, bronz, fa, kő, üveg) kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum tíz darabos szériaszobrok kedvező árfekvése optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.

A Szoborgyűjtő Kör első rendezvényét június 6-án tartottuk Szabó Tamás szobrászművész szentendrei műtermében.

A kedves, hangulatos szamárhegyi műteremnek kis kiállítótermében gyűltünk össze: szervezők, műgyűjtők, és természetesen Szabó Tamás. A falakon a művész A kötél és én című grafikai sorozata volt látható, a sokszorosításra váró szobrok pedig a komódon sorakoztak. A bronz Szöges fej (Nofertiti), Mária, és Szemölcsös fej, és az alumíniumból készült Vénusz a hegyről és Ülő figura.

Miután Szabó Tamás röviden beszélt a műgyűjtés történetéről, és a kisplasztikák sokszorosítási eljásárásának lehetőségeiről, számozásukról, bemutatta és mesélt a már említett kisplasztikák keletkezési körülményeiről, történeteiről. A Vénusz a hegyről című szobrával kapcsolatban például arról mesélt Tamás, hogyan zajlott le a 2000-es évek elején a fordulat művészetében, az új formai nyelv megtalálása: amikor is a realisztikus figuratív szobrokról „szegecses szobrokra” váltott.

A Szoborgyűjtő Kör második eseménye 2015. októberében várható, amikor is Kárpáti Tamás (Munkácsy-díjas, Érdemes művész, Kiváló művész) képzőművész szobrai lesznek megtekinthetők és megrendelhetők.

Nagyon örülünk, hogy az új program ilyen nagy érdeklődésre tett szert. Köszönjük a részvételt a Baráti Kör tagjainak, és várjuk őket az októberi eseményre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>