magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

Szentendrei magyar képzőművészek,kortárs festők és szobrászok tárlatai magánlakásokban és nyilvános kiállításokon.

Sajtóközlemény 2013 szeptember

A felújított Szentendrei Régi Művésztelep átadása
(Sajtóanyag, 2013. szeptember 27.)

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) 2012-2013 között 200 millió forintból újított fel Szentendrei Régi Művésztelepet.
A beruházás lezárásaként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója adja át a tizenkét műteremből és a MANK Galériából álló épületegyüttest.
Az átadóünnepségen jelenti be Hornyák Tibor, hogy a megújult műtermeket a nyolc alapítóról – Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László –, illetve a később meghatározó szentendrei alkotóról, Hollósy Simonról nevezik el. A kollektív alkotóknak szánt műtermek elnevezése pedig a Szentendrei Művésztelep létrejöttében fontos városok – Nagybánya, Kecskemét és Szentendre – előtt tiszteleg majd.
Az átadó ünnepséghez kapcsolódóan egynapos kiállítást rendez a MANK Galériában a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány Válogatás a Szentendrei Régi Művésztelep Klasszikusaitól címmel, amely a telep egykori alkotóinak, ritkán látható képeit vonultatja fel. A látottak illusztrálására több korai életképet is kiállítanak a falakon, melyek a régmúlt évek pillanatait mutatják be Az egyik műteremben pedig a hely történetét, a felújítás előtti állapotát és a Szentendrei Régi Művésztelep újragondolását bemutató összeállítást tekinthetnek meg a látogatók.

A Szentendrei Régi Művésztelep felújítása (2012-2013)
A Szentendrei Régi Művésztelep (Szentendre, Bogdányi út 51.) területén 1972-ben épült fel tizenkét, csak nyárom használható műterem illetve a hozzájuk kapcsolódó kiállítótér. Az ingatlanegyütteshez az átadása után nem nyúltak, komoly felújítás nem történt, így a kétezres évek elejére romlani kezdett az állapota. A kiállítótérnek is helyet adó épület 2008-ra menthetetlen lett, el kellett bontani. Helyén épült fel a jelenlegi MANK Galéria, amelyet 2012-ben alakíttatott mai formájára a területet 2011 végén kezelésbe kapó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).
A műtermek korábbi bérlőivel történt egyeztetések után 2012-ben indulhatott el a Szentendrei Régi Művésztelepen a különálló épületekben lévő tizenkét műterek teljes felújítása és az egy hektáros Duna-parti park megújítása. A tulajdonos Magyar Állam által biztosított nettó 200 millió forintból két ütemben valósult meg a beruházás.
Az első ütemben (2012. október – 2013. január) teljesen megújult öt műterem, illetve kilencnek elkészült az új tetőszerkezete. A második ütemben (2013. január–szeptember) teljesen megújult a többi hét műterem, befejeződött a MANK Galéria épületének átalakítása, illetve az egy hektáros park árvízmentes területeinek a felújítása, frissítése. A felújítás során valamennyi műterem új nyílászárókat és a tetőszerkezetet kapott, megújult a homlokzatuk. Az egész éves használatot is lehetővé tevő fűtés kialakítása mellett új burkolat, továbbá beépített konyha került világos épületekbe.

A Szentendrei Régi Művésztelep újragondolása
A Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek és parkjának felújítása, valamint a MANK Galéria épületének kialakítása után, az ingatlant a Magyar Államtól használatba kapó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) újragondolta a telep hasznosítását.
A megújult tizenkettő műteremből kilencet a jövőben, pályázat útján határozott időre önállóan alkotó képzőművészek kapják használatba. Három, úgynevezett kollektív műterem rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak. A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival szemben „elvárás”, hogy a műtermeket eredeti funkciójuknak megfelelően, folyamatosan itt dolgozva használják, és évente egy alkotással gyarapítsák a MANK gyűjteményét.
A MANK Galériában havonta nyílnak új kiállítások. Ezeken nemcsak a Művésztelek műtermeiben dolgozó alkotók mutatkoznak be, hanem a MANK által gondozott művészeti ösztöndíjasok – pl. Derkovits-ösztöndíj – és a MANK által létrehozott Magyar Mecénás Program tagjai is. A MANK célja, hogy a megújult galéria a kortárs képzőművészet és a szentendrei alkotók egyik legjelentősebb bemutatkozó helyévé váljon.
A galéria épületében működik a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. központja. A MANK az egyetlen olyan 100 százalékban állami tulajdonban lévő intézmény, amelynek feladata a kortárs képző- és iparművészek számára, a nyugodt alkotómunkát segítő szolgáltatások nyújtása. Emellett a MANK működteti a hamarosan szintén megújuló szigligeti és a zsennyei alkotóházakat, a kecskeméti a hódmezővásárhelyi művésztelepeket és a városligeti Olaf Palme házat is.

Válogatás a Szentendrei Régi Művésztelep Klasszikusaitól
A felújított Szentendrei Régi Művésztelep átadó ünnepségét a telep egykori alkotóinak ritkán látott képeiből összeállított kiállítás kíséri. A szentendrei magángyűjtők féltett kincseiből rendezett tárlaton az alapító nyolcak – Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László – művei mellett Apáti Abkarovics Béla, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czimra Gyula, Czóbel Béla, Deli Antal, Diener Dénes Rudolf, Gráber Margit, Ilosvai Varga István, Kántor Andor, Korniss Dezső, Miháltz Pál, Modok Mária és Perlott Csaba Vilmos képei is láthatóak lesznek a MANK Galériában. Emellett archív fotók és egy film segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók a Szentendrei Régi Művésztelep alkotó közösségének mindennapjaiba. A csupán egy napig látható kiállítás megszületése a Szentendrei Lakástárlat Alapítványnak köszönhető.
A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány (http://lakastarlat.hu/) a szentendrei képzőművészet népszerűsítésére, az alkotó művészek támogatására szervez lakástárlatokat. Ezek olyan, havi rendszerességgel, egy erre jelentkező magánszemély otthonában létrehozott, egynapos, időszakos kiállítások, amelyeken a bemutatott alkotók művészi pályáját, valamint a kiállított műtárgyakat avatott szakemberek ismertetik a rendezvényt befogadó családdal és vendégeikkel. Ezek a lakástárlatok különleges szalonrendezvények, ahol a kiállítótermek értő gondosságát és precizitását ötvözik az otthonok melegével. A „nagy öregek” és a „befutott” kortársak mellett kiváló, de kevésbé ismert, illetve pályakezdő fiatal művészek is bemutatkozási lehetőséget kapnak egy-egy ilyen tárlaton. Az Alapítvány nyitott programokat is szervez a szentendrei képzőművészet népszerűsítésére, illetve azokat támogatja szakmai munkájával.

További információ: Bajnai Zsolt, kommunikációs igazgató, 20/280-4090, sajto@alkotomuveszet.hu