magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

magyar képzőművészek, kortárs festők, szobrászok szentendrei tárlata

Szentendrei magyar képzőművészek,kortárs festők és szobrászok tárlatai magánlakásokban és nyilvános kiállításokon.

YORGOSPOPUP

„Akiben van tartalom, az folyton dolgozik, és mindig alkot.”

YORGOSPOPUP
ArchitechtonikusTájképiKisplasztikák
SzoborgyűjtőKörSzentendrén
ArchitechtonikusTájképiKisplasztikákMűcsarnokFrissenRaboczkyJorgoszFototípiaBalkánFanatikfjúKurtágGyörggyel….
Ez mind Yorgos.
Ilyen, amikor a szorgalom és a tehetség együtt járnak.
Yorgos, aki, amikor nem zenél, fototípiákat készít és/vagy olajképeket fest. Rongyokkal, ujjaival, ecsettel. Aztán időnként kisplasztikákat készít, mint most, amikor meghívták a Szoborgyűjtő kör 3. eseményére.
Nem volt tehát nehéz dolga a Lakástárlat Alapítványnak, amikor 2016. március 6-i programját Yorgos Architechtonikus tájképi kisplasztikáival eltervezte. Leszámítva egy dolgot: ki kellett deríteni, ez pontosan mit is jelent.
Íme a válasz Rockenbauer Zoltán művészettörténész tollából.

„Yorgos, aki egyszerre görögországi gagaúz család sarja és szentendrei polgár, motívumait éppúgy meríti görög, mint szentendrei forrásokból. Balkáni kalandozásai során talált rá a bizánci időkbe gyökerező, galambdúcos épületek lenyűgöző formáira és ornamentikájára, amely aztán számos festményének, plasztikájának ihlető eleme lett. Yorgos képzőművészetére – éppúgy, mint zenei munkáira – a montázsszerű, építkező alkotótevékenység jellemző, így rétegződnek egymásra művein a geometrikussá absztrahált balkáni és szentendrei motívumok, és idézik meg azokat a valóságos és szellemi tájakat, ahol leginkább otthon érzi magát.”

Yorgostól öt kisplasztikát fognak bemutatni, melyeket ő kifejezetten erre az alkalomra készített. A bemutatás a korábbiakkal azonos módon fog zajlani, a 10-es szériára sokszorosítható kisplasztikákra a jelenlévők feliratkozhatnak és még nyár előtt, a következő bemutatáson átvehetik a megrendelt műveket.
A programot a műgyűjtés iránt érdeklődőknek szervezik, azoknak, akik otthonunkba vagy irodájukba keresnek eredeti, magas színvonalú képzőművészeti alkotásokat befektetési, esztétikai vagy környezetük eleganciáját növelő céllal.

„Egy régi – még a II. Világháború előtti – azóta többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt élesztünk újjá a szoborgyűjtő körrel, ezúttal a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével.” –mondta Balogh Zsuzsa, a Lakástárlat Alapítvány kuratóriumának egyik tagja. ”A sokszorosított kisplasztikák szignált, számozott formában, nemes anyagban, jelen esetben fában és vasban kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum 10 darabos szériaszobrok kedvező árfekvése – az egyedi ár 30-40 százalékán elérhető – optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.”

Eddig két szentendrei művésztől mutattak be alkotásokat a Lakástárlat Baráti kör tagjai számára. Szabó Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész és Kárpáti Tamás, Munkácsy-díjas érdemes művész készített 5-5 kisplasztikát. Korlátozott számban ezekből is rendelhet majd a publikum, hiszen a 10-es szériáig még nem mind futott ki, így ezek a szobrok is ki lesznek állítva.

A Szoborgyűjtő kör idei tervei között két, szintén kimagaslóan tehetséges szentendrei művész neve szerepel: Szentirmai Zoltán és Ligeti Erika. Mindketten több olyan klasszis művet hagytak hátra az utókornak, melyeket gumiformás bronzöntő technikával reprodukálni lehet. Jelenleg az örökösökkel folynak az egyeztetések.
YORGOSPOPUP
Időpont: 2016. március 6. vasárnap 10 – 12 óra között
Találkozó: Szoborpark, Szentendre (Ady Endre u. 12.)
Itt az autókkal kényelmesen lehet parkolni, a helyszín 5 perc sétára található.
A részvétel regisztrációhoz kötött: kapcsolat@lakastarlat.hu
Részvételi díj: 1000 Ft (a Lakástárlat Baráti Kör tagjainak ingyenes)
További információ: www.lakastarlat.hu
Facebookon: https://www.facebook.com/Szentendrei.Lakastarlat/?ref=hl
Sajtóinformációk:
Balogh Zsuzsa
kommunikáció
(+36) 20 / 5787 313

Lakástárlat alapítvány
Szentendrét mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>