Uncategorized

Az Adventi Műteremsöprés elsöprő sikere

DSC_0209

Jávor Piroska műtermében

Elsöprő sikere lett a nagy Adventi Műteremsöprésnek, melyet Szentendrei Lakástárlat Alapítványunk tartott december 13-án, ezüstvasárnap délután, Szentendre belvárosában. Közel 100 előre regisztrált érdeklődő gyűlt össze a Szamárhegyen, ahonnan kis csoportokban, eltérő sorrendben – elkerülve az egy helyen kialakuló tumultust – vezettük a résztvevőket a 7 szentendrei kortárs képzőművész, Baksai József, Bihon Győző, ef Zámbó István, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Makó Judit és Szabó Tamás műtermébe.
A Műteremsöprésben résztvevő látogatónak lehetősége nyílt az említett képzőművészeket megismerni, történeteiket meghallgatni, beszélgetni velük. Megismerhette a művész élet-illetve alkotóterét, műveit, és felfedezhetett, beleszerethetett egy-egy olyan kincsbe, ereklyébe, melyet -elérhető áron – meg is vásárolhatott a látogatás alkalmával.

Gulyás Andrea és Bihon Győző műterme

A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány missziója a kortárs szentendrei képzőművészet népszerűsítése, az alkotók munkáinak széles körű, rendszeres és újszerű bemutatása, közben tiszteletben tartva a művészek alkotói szabadságát.Az alapítvány programjainak egy része az aktív műértő, művészetpártoló körnek szól, amely értékeli, megbecsüli Szentendre képzőművészeti örökségét, támogatja a kortárs alkotókat, felkarolja a pályakezdő fiatal művészeket. Természetesen célja ezt a kört tágítani, így egy sokkal szélesebb, műkedvelő (vagy éppen a mi segítségünkkel műkedvelővé váló), a művészetet értékelő rétegnek is mindig biztosítunk programot. Ilyen esemény volt az elmúlt években az Adventi -és az Éjjel-Nappal Nyitott Lakástárlat, a Vigyázz, még ragad! nevet viselő műteremlátogatás-sorozat , illetve az immár harmadik éve tartó, a Ferenczy Múzeummal közösen szervezett Képzőművészeti Szabadegyetem előadásai.

Az Adventi Műteremsöprés ötletének megszületése után mind a művészek, mind az Alapítvány nagy lelkesedéssel fogott bele az esemény szervezésébe. Mindvégig nagy volt az összhang közöttünk, részben ennek is köszönhető, hogy végül ilyen nagyszámú műkedvelő közönség rohamozta meg a műtermeket. A látogatókat fogadó művészek is elégedettek voltak: “Nagyszerű ötlet volt a szervezőktől, Balogh Zsuzsától, Musza Györgyitől és Varga Csabától ez a rendhagyó kulturális esemény létrehozása. A galériák kiállításaihoz képest egész más volt a feeling, köszönhetően annak, hogy a művészek megmutathatták a későbbi kész alkotásokhoz készült korábbi vázlatokat, kisérleteket. Elmondhatták a látogatók számára egy-egy mű keletkezésének körűlményeit. Köszönet a szervezőknek, hogy közelebb került egymáshoz a művész és a közönség! Reméljük jövőre is létrejöhet más művészekkel is a „műteremsöprés!”-Bihon Győző
Továbbá az érdeklődők is bebizonyították – ezúton is-, hogy igenis van igény a kortárs képzőművészet, a művészek és a műtárgyak megismerése iránt. Musza Györgyi, a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány elnöke nagyon sikeresnek tartotta a programot és elmondta: “Művészek, látogatók, ötletadók-szervezők egyaránt elégedettek voltak, így mindenképpen várható folytatás. Sőt, szeretnénk az eseményből hagyományt teremteni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük