Tranzit Fesztivál Kőszeg 2012

A Tranzit Fesztivál meghívására a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány festőiskolát szervezett a kőszegi Jurisics várban. A  fesztivál színvonalas szabadegyetemi előadásai mellett izgalmas és mozgalmas színfoltot jelentett a Várárokban megrendezett Tranzit Festőiskola. Csató Máté és Tóth Eszter fiatal szentendrei képzőművészek vezetésével egy kifeszített óriásvásznon közös műalkotást hoztak létre a fesztivál résztvevői. Szentendrei őstémákat, ősmotívumokat festettek akril technikával a vászon kockáiba, szabadon választott szentendrei fotók és festményrészletek alapján. A bátrabbak a plan-air festők nyomdokán szalmakalappal a fejükön, festőállványon elhelyezett vásznon alkották meg saját Szentendre- képüket. Megfestésre került a Váralja sikátor, a Hild-lépcső, templomtornyok, a kereskedő jelvény, a napóra, a Pestis kereszt, a Tabakosok keresztje, az oromfalak, a Városháza homlokzata, Szentendre címere, a Rab Ráby ház kapuja, a Vajda rács és sok más szentendrei motívum.

A „Fess, alkoss, próbáld ki magad!” -hívószóra minden nap tömegek jelentek meg a Várárokban, és az átszellemült alkotásnak csak a lemenő nap vetett véget.

A fesztivál zárónapján az óriás festményt ünnepélyesen feldarabotluk, és minden alkotó hazavihette saját Szentendre képét.