Szeptember utolsó vasárnapján a Szentendrei Jazz- és Bornapok keretén belül került megrendezésre zenés performanszunk és szobor kiállításunk. A Barcsay Udvar “amfiteátrumában” kiállított életnagyságú szobrok által ihletett táncelőadás megálmodója Zambrzycki Ádám táncművész és Dóró Zsolt festőművész, zeneszerző voltak.

Zsolt mondja el, mit is jelent a címben a 85 leütés:
„Zenében az ütés, azaz Bpm (beats per minute), az egy perc alatt elhangzó leütések száma egy adott műben. Az emberek pulzusát hasonlóképpen mérjük, ütés/perc. Az 50-120/perces pulzust tekintjük normálisnak. Ha a két érték összegét megfelezzük, pontosan 85-öt kapunk. Ezen a ponton mutatkozik meg a dolgok emberi vonatkozása, az erre az alkalomra íródott zenével és tánccal is reflektálunk a kiállításon megjelenő életnagyságú emberi/figurális szobrokra. Mivel a 85 leütés a zen stádiumnál egy hangyányit fokozottabb magatartásra utal, és a szobrok nyugalmi állapota adott, így nem volt kérdés, hogy ezzel a tempóval  serkentve, de mégis optimális pulzusszámon tartsuk a lelkes érdeklődőket a kiállítás ideje alatt.”

Kisfilmünk az eseményről:

Az előadás előtt Szikra Renáta művészettörténész beszélgetett a művészekkel Farkas Ádám Kossuth díjas, Szabó Tamás Munkácsy díjas és Szabó Menyhért szobrászokkal.

A programot Szentendre Varos Önkormányzata, valamint  Szép Heléna pince Somlószőlős támogatta. Köszönjük, hogy ellátogattatok hozzánk!

Szentendrét mindenkinek!