Kiállítás

– Régi idők mozija

Fotókiállítás és árverés a LAKÁSTÁRLAT szervezésében a P’Art Moziban, a ’70-es, ’80-as évek magyar filmjeiből készült fotókból. A fotókat válogatta B.MÜLLER MAGDA fotóművész. A kiállítást megnyitja: MAKK KÁROLY filmrendező.
Időpont: március 28. délután 5 óra.

Ízelítő az árverés fotóiból.

Régi idők mozija jpg.

 

B-MullerMagda_02B. MÜLLER MAGDA a magyar standfotó nagy művésze. Negyvenéves pályafutása alatt közel hatvan filmben dolgozott. A Szindbád, a Régi idők focija, a Redl ezredes és sok más klasszikus az ő kitűnő pillanatfelvételei révén rögzült az emlékezetünkben.

„Be akartam bizonyítani, hogy a fotográfia nem csak egy észrevevő művészet” – mondja a róla készült filmben.

Fotós szakmunkásvizsga után a filmgyárba került standfotósnak, ahol 100-nál több film képeit készítette el (Utazás a koponyám körül, Szindbád, Régi idők focija, Szabadíts meg a gonosztól, 80 huszár, Tűzoltó utca 25., Mefisztó, Redl ezredes). Az 1960-as évektől jelentek meg képei folyóiratokban, reklám- és propagandakiadványokban, lemezborítókon. 1990-ben létrehozta a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítványt a filmgyár fotóarchívumából. A filmgyári állófotósok közül azon kevesek egyike, akik a produkció érdekein túllépve is általánosabb érvényű, gyakran magát a filmet is túlélő, autonóm filmfotográfiát voltak képesek létrehozni.

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *