Szabó Tamás szobrász

Beszélgetés Szabó Tamással, 2013.05.24

Hogyan dolgozol?

9-kor kezdek és este 7-ig nyomom. Az én műtermem egy igazi küzdőtér. Le se lehetett ülni ott vagy tíz évig, igaz nem is kell, hisz oda dolgozni járok. De nemrég átvittem egy széket.

Honnan meríted a témáidat?

Jókedvemből. Na, jó, ezt viccből mondtam. Mindig csak olyan dolgot tudok csinálni, ami érdekel. Korábbi munkáimat vagy stílusomat nem tudom megismételni, mert nincsen meg az a lelki állapotom. Úgyhogy amikor benne vagyok valamiben, nyomni kell, hogy minél több mű elkészüljön, mert utólag már késő.

Szentendrét szereted?

Szentendrét világ életemben szerettem, van, amikor kijárok dolgozni. Emlékeztet a gyerekkoromra a hangulata. Salgótarjánban nőttem fel. Mindig lemegyek a városba, megnézem a Duna partot és a Patak partot. A Templom-dombot is nagyon szeretem.

Mióta készítesz szegecses szobrokat?

Volt egy időszak, amíg figuratív voltam teljesen, és 2005-ben jött egy váltás és elkezdtem a szegecses szobrokat csinálni. Elegem volt önmagamból és új formai nyelvet kerestem. Nem én találtam ki, más is készített már ilyen szobrokat, én továbbvittem.  A régi plasztikai világomból ez húzott ki. Mostanra elkezdtem színezni is, például spray-vel fújom ezeket.

Egymásra ható figurákat hogyan komponálod, honnan jött a gondolat?

2000-ben volt egy katalógusom és a nyomda több képet véletlenül egymásra nyomott. Ez indított el ezen az úton, hogy több rétegben figurákat ábrázolok. Felteszek egy fekete alapot és sarokcsiszolóval több rétegben visszaszedem. Ez egy speciális és kivételes technika, elég nehéz volt elsajátítani. 

Ez a lukas szemű szobor mikor készült?

Az ’56-os csoportos nagykiállításra készült a Műcsarnokba, ami 2006-ban volt.  56-ban az embereket összerugdosták a rendőrök és az emberek arcán ottmaradt a spiccvasak nyoma. A spiccvasnak sok jelentése van: katona, rendőrbakancsokra ráteszik, hogy védje a lábbelit. De közben az erőszakot is jelképezi. A kép így veretesen kicsit hajaz a páncélingerekre is, tehát védelmi jelentés, de közben egy lenyomat is. Hasonló kettős jelentésű eszköz a kötél is, ami a mentés és a halál jelképe is lehet.

Mondjál valamit a -Kettős én- című sorozatodról.

Ezek a kedvenc képeim. Ezek szerintem remekművek! Ilyen a Salome történet – Keresztelő Szent János levágott fejét tartó hóhér. Széthasadt fejek.

Ha jól hallottam, tanítasz valahol

Igen, bár azt hittem 2006-ban befejezem az iskolába járást, amikor az utolsó gyerekem végzett. Erre 2007-ben elkezdtem Szegeden tanítani, szóval nem tudok az iskolától szabadulni. Mintázást, rajzot tanítok a JATE rajz-művészettörténet tanszéken.