Zarubay Bence grafikai műhelyKi Zarubay Bence, aki a grafikai műhelyt vezeti?
Hm… 44 éves apa, aki mindenfélét csinált és tanult, amíg ide hozta a sorsa.

Honnan a tudás?
Nyomdaipari szakközépiskolában érettségiztem. Utána két választási lehetőségem volt: teológia vagy a fényképezés… Ahogy az ábra mutatja, mégsem lelkész lettem.
Sokáig dolgoztam nyomdai fotósként, grafikusként, majd stúdióvezetőként. 2004-ben elegem lett a reklámszakmából és visszatértem a képzőművészethez. Azért közben az ELTE-n andragógus államvizsgát tettem.Zarubay Bence grafikai műhely 2010-ben egy beszélgetés alkalmával említette Vincze Ottó barátom és kollégám, hogy keresnek embert a Szentendrei Grafikai Műhelybe, Lipták Mihály mellé. Elmeséltem a szakmai hátterem, és hogy gyerekkoromat nagybátyám, Lukoviczky Endre festőművész mellett töltöttem, aki ugyanakkor kezdett szitanyomtatással foglalkozni, amikor a műhely is megalakult, 36 évvel ezelőtt. Ez a beszélgetés vezetett oda, hogy immár hat éve a műhelyben vagyok és készítem a műhelytag kollégák grafikáit.

Hogy kell elképzelni a Grafikai Műhelyt annak, aki még nem járt ilyen helyen?
A műhely nagyjából három részre osztható. Az általam „tiszta” szobaként nevezett helyiségben van az előkészítési rész. Itt számítógépek, printerek, szkenner, fotostúdió van elhelyezve. Mellette van a sötétkamra és nyomóforma-készítő helyiség, ahol szárítógép, nagy teljesítményű lámpa, egy forgatható kontaktasztal és egy mosókád található. A harmadik, legnagyobb helyiség a nyomógép köré van rendezve, ami a szoba közepén van, körülötte festéktároló polcok, festékkeverő-asztal, anyag- és eszköztároló szekrények, polcok.

Bence! Akárhányszor beszélünk, mindig éppen könyékig higítós vagy. Vagy szitát mosol. Most is folyik munka?
Könyékig festékes is szoktam lenni…Ma éppen pihenő szakasz van. Tegnap fejeztük be pont Vincze Ottó grafikáját. Ilyenkor csak pakolgatok, rendet csinálok, készülök a következő munkára.
Zarubay Bence grafikai műhely

És mindent lehet sokszorosítani? Hogy kell elképzelni? A művészek odavisznek egy vásznat…..
Megesik, hogy reprodukálni kell egy már kész művet. De a szitanyomtatás, avagy szerigráfia egy önálló grafikai műfaj. Nem mindent lehet ezzel a technikával elkészíteni. Színátmeneteket nem könnyű előállítani, csak trükkös optikai csalással. A szitanyomtatás több, mint 3000 éves eljárás. Az alapja egy sűrű szövet, amit keretre feszítenek. A szövet felületét valahol eltömjük, és van ahol áteresztőnek hagyjuk. A festék az áteresztő részeken átfolyik a szöveten, máshol pedig fent marad a szövet felületén. Minden egyes színről színkivonatot kell készíteni, amit egyenként kell felfotózni a szitavászonra, és egyenként kell kikeverni az adott festékekből.

Mi a kedvenced? Most mire készülsz? Kivel fogsz legközelebb együtt dolgozni?
Legközelebb Aknay János festőművésszel dolgozom majd. Külön kedvencem nincs. Mindenkivel élmény együtt dolgozni, és minden egyes grafika tartogat kihívást, meglepetést. Az egész egy nagy kísérletezés és játék a színekkel és technikákkal.

Nem úgy értettem! Nem a kedvenc művészedet szerettem volna megtudni! Bár, az is izgalmas. A kedvenc technikád? A kedvenc kis részlet? Ami a legizgalmasabb? Egy titok, esetleg?
Majd minden grafika rejt titkokat. A kedvencem amikor transzparens, áttetsző festékkel hozunk ki effektusokat. Az egyik első grafikám, amit Bereznai Péterrel készítettünk, rejt egy aranyszínű réteget, ami alatt egy angolvörös festék bújik… A kettő együtt gyönyörű méllyé teszi az arany színt…

Te is alkotó vagy? Láthatunk majd tőled is munkákat szombaton?
Festőművészként is dolgozom, de otthon, a kis műtermemben. A műhelyben sajnos nincs saját munkám.

Akkor majd ott is meglátogatunk!