Esemény, Kiállítás, Nyitott Lakástárlat

FÉNYÉVEK

FARKAS ZSÓFIA ÜVEGSZOBRAINAK ÉS SZENTENDREI KÉPZŐMŰVÉSZEK ALKOTÁSAINAK POP UP KIÁLLÍTÁSA

2022. május 19., 18-21 óra között,  Festetics Palota (Budapest, Pollack Mihály tér 3.)

A középnemzedék szobrászai között jelentős alkotói utat vallhat magáénak Farkas Zsófia, akinek bronzból, de főként alumíniumból és műanyagból készült biomorf, térbe nyújtózkodó formákat idéző kis- és középméretű plasztikái, valamint nagyméretű köztéri alkotásai a szobrászművész nevét szinte tévedés nélkül azonosíthatóvá teszik műveivel. Jellegzetes plasztikai világának kialakítását követően azonban 2021-ben éles irányváltással egy másik, szintén sajátos szobrászi pályaszakaszát indította el, üvegszobrok készítésébe kezdett. A szobrászművészet magas szintű technikai tudásával, a szoborkészítés tapasztalataival és a rá jellemző munka-intenzitással kezdett üvegszobrainak elkészítéséhez, amely során az ú. n.  casting technikát alkalmazza. Ez a technika lehetővé teszi számára annak megvalósítását, hogy a gondosan előkészített formákba öntött üveg belső struktúrájának véletlenszerűségeit összhangba hozhassa saját művészi, szobrászi elképzeléseivel.Az egyestés kiállításra szentendrei festő- és fotóművészek fényre megalkotott ill. alkotandó, nagyrészt szintén új, a látogatók számára még nem látott munkái is meghívást kaptak: Aknay János, Alattyáni István, Andrelli Pap J. György, Baksai József, Barakonyi Zsombor, Bereznai Péter, Bihon Győző, Deim Balázs, ef Zámbó István, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kárpáti Tamás, Lehoczky Krisztina, Martin Henrik, Nagy Kriszta, Rákossy Anikó, Sz.Varga Ágnes Kabó, Szondy Dalma, Szőke Lili, Yorgos Tzortzoglou, Vincze Ottó.

A kiállításon a zene is fontos szerepet kap, hiszen Farkas Zsófia alkotói folyamata és szobrai arányainak kialakítása során fontos szerep jut a ritmusnak, a zenei arányokhoz hasonló szoborépítkezésnek. Ezért erre az estére létrejön a Fényév Jazz Trió (Barakonyi Zsombor-nagybőgő, Borbényi Dániel-gitár, Földesi Attila-dob), melynek tagjai különböző zenekarokban rendszeresen játszanak együtt. A képzőművészet és a zene sajátos fúziója fog megvalósulni az este folyamán, hiszen üvegből készült szobor alkotások, illetve a fény-ihletésű festmények között szólalnak meg a zeneszámok, elsősorban jazz standardek, átiratok és filmzene-feldolgozások, amelyek megkísérlik zenében visszaadni az üveg légiességét, a fény éteri könnyedségét.

Farkas Zsófia üvegszobrainak és szentendrei művészkollegák alkotásainak közös kiállítása a művészeti műfajok és művészi kapcsolatok olyan bemutatkozása, amely ritkán látható a nagyközönség számára.

A tárlatot megnyitja: Spengler Katalin, műgyűjtő

Szakmai védnök: Borkovics Péter, üvegművész

Kurátor: Máthé Andrea, esztéta

Program

18.00 regisztráció, üdvözlőital

18.30 Megnyitó 

19.00 Fényév Jazz Trió

20.00 Fényfestés és tárlatvezetés 

A rendezvény regisztrációhoz kötött:: kapcsolat@lakastarlat.hu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

lakastarlat.hu/farkas-zsofia-kiallitas/

https://www.facebook.com/events/456978629518701?ref=newsfeed