A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány az áprilisban alakult Lakástárlat Baráti Kör tagjai számára hozta létre a Szoborgyűjtő Kört.

DSC_3218Terveink szerint a Szoborgyűjtő Kör egy régi – még a II. világháború előtti –, többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt éleszt újjá, a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével, évi két-három alkalommal. Elsőként a szentendrei szobrászokat szólítjuk meg, akik ezekre az alkalmakra négy-öt, eredeti méretű és még a piacra nem került kisplasztikát mutatnak be, kizárólag a Baráti Kör tagjainak. A művek szignált, számozott formában, nemes anyagban (alumínium, bronz, fa, kő, üveg) kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum tíz darabos szériaszobrok kedvező árfekvése optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.
A Szoborgyűjtő Körről részletesebben Balogh Zsuzsanna mesélt a Kossuth Rádió Belépő és a Szombat délután című műsorában.

A Szoborgyűjtő Kör első első alkalmával Szabó Tamás szobrászművész kisplasztikái kerültek bemutatásra. A művész szentendrei műtermében 2015. június 6-án került megrendezésre az esemény, melyről a képes beszámoló itt olvasható.

Második alkalommal, 2015. október 17-én Kárpáti Tamás képzőművész szobrai voltak láthatóak és megrendelhetőek. A képes beszámoló itt látható. Szintén ez alkalommal lehetett átvenni a Baráti Kör tagjainak a június 6-ai Szoborgyűjtő Kör alkalmával megrendelt Szabó Tamás kisplasztikákat és bemutatkozott a 2016. tavaszi Szoborgyűjtő Kör művésze is,  Tzortzoglou Georgios (Yorgos). A Szoborgyűjtő Kör következő alkalmát, a YorgosPopUp-ot márciusban rendeztük meg.  Ezen alkalommal megrendelt szobrokat júniusban vehették át a Szoborgyűjtő Kör tagjai.