Baksai József festőművész műtermében

Látogatás Baksai Józsefnél 2013. október 2-án

„Hokuszai elvét vallom, aki úgy számolta, hogy 127 évig kellene élnie ahhoz, hogy igazán a művészi képességei csúcsára jusson. Amatőrnek tartom magam és egyfolytában tanulok.”

Eszem ágában nem volt festőnek lenni, inkább fotósnak. Elvégeztem a Práter utcai iskolát fotó szakon, de aztán győzött a festészet. A Képzőre mentem és Sváby Lajos osztályába jártam.

Festményeid sokféle üzenete hordoznak. Honnan meríted ezeket?

Mindig valamilyen misztikához és kultúrkörhöz köthető, amivel foglalkozom. Az összes képem illusztráció, minden művem az olvasásból merítem. Olvasmányokból születnek a gondolatok, a képek, a képtervek.

Ilyen például az edény, mely a világ keletkezését, a világmindenséget szimbolizálja, benne az összes elemi anyag, mint létezés és felfelé, az univerzum felé nyitva. A Naplemente című képen például a Nap kifolyik az edényből.

Egy másik képi példa a Miska kancsó, mely eredeti funkciója szerint halotti urna is volt, ezért is emberi formájú és a rajta lévő kígyó, ami a bőrét levedli, így újjá tud születni.

A víz is egy szimbólum, melyből az élet keletkezett, azaz a víz az élet maga. Ez a kép a 4 paradicsomi folyót, a Tigrist, az Eufráteszt, a Pisont és a Gichont ábrázolja.

Kiket olvasol? Mondj pár nevet!

Celan, Günter Grass, E.F.Hoffmann, Pessoa, Borges, E.E.Cummings, Maszaoka Siki, Michel Deguy, Bernard Kangro, Denise Levertov, Witold Wirpsa, Rhusdie-t például szerintem egyszerűen letehetetlen letenni, olyan a szövege, mint a méz. Ahogy olvasod, mindig folyik tovább és lapozol egyet. Magyarok közül például Hernádi Gyulát, Radnóti Miklóst, Bálint Györgyöt, Füst Milánt, Nógrádi Gábort, Farnbauer Gábort, Szilágyi Domokost, Hegedűs Gézát, Darmay Viktort, Kassai Ferencet, Falcsik Marit említeném.

Festesz vagy olvasol többet?

Jó kérdés. Szeretem mindkettőt minden nap gyakorolni. Általában 500 oldalig egyhuzamban olvasok, óránként 70-100 oldalra fejlesztettem a képességemet szöveg nehézségtől függően. Megtanultam a szóképolvasást, ez egy gyorsolvasási módszer.  Sokszor ezért is készítek kis akvarelleket, mert azokkal könnyen haladok, a nagyméretű munkák elkészítése sokkal időigényesebb és nem mindig jut idő az összes gondolat „lejegyzésére”. Akvarellekből van 600 db, amikből többet megfestek nagyban.

Ez a két dolog kitölti az életed?

Nem. Ezek mellett a tanítás is nagyon fontos számomra, mely az elejétől fogva végig kíséri az életemet. Közel 30 éve tanítok. Ez azért jó, mert a tanítással is egyfolytában tanul az ember.