Bihon Győző kortárs festő

Bihon Győzőnél 2012. október 16-án

Honnan Indultál?
Földrajz tanári diplomám van, mert szerettem a térképeket. Gyerekkoromban gyűjtöttem a térképeket és mindent felülről szerettem ábrázolni . 20 év múlva visszatértem a térképekhez, most nem magyarázom, hanem festem őket.

Vannak mestereid?
2006-ig Rembrandt és a németalföldi színvilág állt hozzám közel. Volt egy műgyűjtőm, akinek a segítségével Toscanaban voltunk, több mint 2 hónapig és ez hozta a változást. Hasonlóan, Mathishoz, aki Párizsból lement Provance-ba festeni és ott találkozott egy giccsfestővel akivel egymás színeit kezdték használni. Mathis végül visszautazott Párizsba a vidám színekkel.

Sok stílusban festesz. Melyik  iránt van a legnagyobb kereslet?
Konstruktivista, „kubista”, ami igazából lírai absztrakt. Ezeket a képeket kezdtem festeni, mert jobbra fordulok, balra fordulok ebben a kis városban, szögletesen közlekedem.

Legnehezebb égi képest eladni. Vannak közeli és távoli égi képek. Van amikor már olyan távoli, nem is látszik, hogy  tájkép.

Hol és mikor szoktál festeni?
Mindenhol szoktam festeni. Legtöbbet az otthoni műtermemben. Éjszaka festek, mert nem tudok aludni. Totál egyedül, nagy csöndben 5 reflektorral.

Hogyan kötődsz Szentendréhez?
12-13 évig itt voltam és úgy éreztem, mintha turista vagy külföldi lettem volna. 4-5 éve elkezdtem részt venni a közéletben és ez egy csapásra megváltozott. Egyébként Nyíregyházáról érkeztem.

Mit szeretsz a saját művészetedben?
Az égi képeket, azok teljesen őszinték. Fotó alapon festek, ezek nem fantáziák.

Sok stílusban festek.