DSC_8670

 

Beszélgetés Hajdú Lászlóval 2014. januárban

A művészet fontosabb, mint a művész.

 

 

Szentendrei festőnek tartod magad? Már 1969-óta a Művésztelepen élsz a családoddal.
Nem nevezem magam kifejezetten szentendrei festőnek, mert nem akarok dicsekedni ezzel a ranggal. Ezt korábban itt alkotott festők alakították ki. Mindamellett már a főiskolán az egyik nagy szentendrei festőművésztől, Barcsay Jenőtől tanultam a tárgyábrázolást és anatómiát, ami tanítványi kapcsolat a diákéveim után is megmaradt. A feleségem, Margó gobelin szövő és 6 éven keresztül csak Barcsay munkákat szőtt. Én rajzoltam meg a sablonokat a mester utasítási alapján, mert ő nem tudott létrára mászni. Ezt egy posztgraduális-képzésnek tekintem, ami feltétlenül Szentendréhez köthető.

Munkáid geometrikusak, pontok és vonalak lakják be képeiden a teret. Mi inspirál a munkádban?
Alapvetően a természethez kötődöm, legalábbis sokkal jobban, mint a városhoz. A vízhez mindentekintetben nagyon vonzódom, közöm van hozzá, úgy érzem.  A Velencei-tónál horgászok a nádasban, ha tehetem, amiben az egyedüllét fontos, mert itt magamban tudok lenni a gondolataimmal. Metaforákat kapcsolok a vízhez. De például könnyű búvárkodni is nagyon szerettem fiatal koromban, sok helyen jártam, sokféle tárgyam származik a tengerekből.

Mit ábrázolsz a festményeidben?
Festményeim tematikája a tér és annak a léptéke. A csendélet a legkisebb egység, ez után következik az enteriőr, még nagyobb a tájkép, a városkép és a totális kiteljesülés az a kozmikus tér.  A tárgy nélküli festő vagyok. Motívumra szükség van a festészetben, az a kifejezésnek az eszköze, én pontokkal és vonalakkal lakom be a teret. Barcsayt idézném ismét, aki azt mondta, hogy „Minden festőnek a képe az önarcképe.

Hol láthatók a képeid, milyen jelentősebb önálló kiállításaid voltak? Mik a kiállítási terveid?
Sok köz-és magángyűjteményben szerepelnek képeim, úgy idehaza, mint külföldön. A hazai kiállításoknak rendszeres szereplője vagyok. De volt már önálló kiállításom Helsinkiben, Stuttgartban, Berlinben, Esslingenben. Most készülök egy gyűjteményes kiállításra a Malomban.