Beszélgetés Pirk Lászlóval 2013. november 12-én

Az MMA képzőművészeti tagozat különdíját kaptad október 5-én a Tűz-Víz-lépcső című képedért. A megtiszteltetés meglepetésként ért?
Igen, kaptam egy mailt a MAOE-tól, amiben az állt, hogy örömmel értesítenek,hogy a Négy elem című kiállításon díjban részesülök. Aztán később telefonon is felhívtak, hogy menjek el a megnyitóra, itt már tudtam, miről van szó. A különdíj kategóriáról persze nem, azt csak ott tudtam meg.

Képeidnek általában természeti előképe, gyökere van. Hogy állsz neki egy-egy munkának?
Megszólít egy jelenség, egy látvány, melyből élményt merítek, és ez elindít bennem egy folyamatot. Ez lehet természeti képződmény, mint például Szicília vulkánikus szigetei, a Stromboli és a Vulcano melyek hatására készültek a Kráter-Színház témájú képek.  Vagy lehet építmény, mint például a Golden Gate, San Francisco híres hídja, mely hatására született az Égen függő híd című képem. De ez lehet egy fatörzs is. A Galaktika fa című képet például egy parkban látott fa kéregszerkezete, lyukacsossága ihlette.  A múltkor vettem észre, hogy ezt a fát, a „Galaktika fát” az óta kivágtak.

Szerencse, hogy ily módon megmentetted az utókornak
Igen, lehet mondani. A témákból aztán gyakran továbbgondolt képek, sorozatok is születnek, egyik hozza a másikat. Sokszor ezek a sorozatok, évről évre egy-egy újabb darabbal bővülnek, amolyan életnaplóként íródnak tovább. Ilyen például az Ég-Föld áthatása című sorozat, vagy a Labirintus változatok és a Merre indulnak útjaink című sorozataim.

Szeretsz utazni, ha nem tévedek. Sok helyen megfordultál?
Igen. Az utazási vágy és nagyon fontos barátságok következtében sokfelé elvetődtem a Világban. Ezek közül a talán a legfontosabbak az olaszországi és az amerikai utazásaim voltak.  Az útjaim során ért benyomások sokszor képeimben élnek tovább. Például a  Grand Canyon hatalmas, a Colorado folyó által földkéregbe vájt , megközelíthetetlen árkának csendje hatására festettem meg később a Nagy Fehér-Csend-Élet című képet.  A kép monochrom, és a fehér szín variációira épül . Itt fontos megemlíteni, hogy a fehér a színek teljessége. Az Ég.Föld áthatása sorozatom darabjainak eredete is az utazásaimhoz kapcsolódnak. Az első a Morskie Oko tengerszemhez (Lengyel Tátra), a második a szicíliai Stromboli vulkánhoz, a harmadik pedig a magyar Alföldhöz kapcsolható.

Mi a kedvenc témád, ha van ilyen?
Menjünk a vízhez! Nagyon szeretem a vizeket, legyen az egy patak, folyó vagy maga az óceán. Szentendrén a Dunához járok főként, kedvenc helyeim a Derecskei forgó és a Szentendrei-sziget. Nagyon szeretek itt kenuzni.

Kenud egy igazi műremek
Tényleg az! Anno,  a „Remsey fiúk”  útmutatásával,  magam építettem fából, kanadai tervrajz alapján.  A Remsey fiúk a nagybátyámék voltak, ők ismertettek meg engem a Duna szeretetével.

Mikor dolgozol, van fix időbeosztásod?
Nincsen rendszeres időm erre, sokszor adódik valami, ami elterel. Ahogy és amint időt tudok szakítani, dolgozom.

A Kortárs című lap októberi számát javarészt a Te munkáiddal illusztrálták.
Igen, ez is egy meglepetés volt számomra, amikor felkértek. A borítón a Mágneses erőtér I. című munkám található, ami a híd sorozatnak a továbbgondolása, a fizikai terek és erővonalak megmutatkozása.