Művészet ajándékba

– Művészet ajándékba

Új rovatot indítunk az adventben – Művészet ajándékba– címmel. A karácsonyt megelőző időszakban mindenki figyelme az ajándékozás felé fordul. Örömet akarunk okozni, meg akarjuk lepni rokonainkat, barátainkat. Ehhez akarunk mi is, mint Szentendrei Lakástárlat ötletekkel szolgálni. A mi javaslatunk: Ajándékozzon művészetet! A műtárgy, mint ajándék személyes, értékes és értékálló, különleges és egyedi. 

Advent

Személyes:ajándékozáskor a tárgyak helyettünk beszélnek, de a megajándékozottról, az ajándékozóról, vagy az alkalomról kell szóljanak. Szólhat az ajándék, azokról az érzésekről, hangulatokról, amivel az ajándékozó meg akarja szólítani az ajándékozottat. De kiindulhatunk azokból a vonzalmakból  is, amelyek az megajándékozottat jellemzik. Egy jól kiválasztott műtárgy összeköti az ajándékozót az ajándékozottal. Egy vasalóról ritkán jut eszünkbe, hogy kitől kaptuk. Egy festmény, egy szobor, ami érzelmi húrokat pendít meg bennünk, mindig emlékeztetni fog minket arra, akitől kaptuk.

Értékes és értékálló: egy műalkotás nem souvenir. Aki kapja, tudja, hogy az Ő személyét, a hozzáfűződő  kapcsolatunkat értékeljük nagyra az értékes ajándék által. Egy jól megválasztott műtárgy pedig az idő múlásával nemhogy veszít az értékéből, de növeli is azt.

Egyedi: minden valódi műalkotás egyszeri és megismételhetetlen, mint az, aki kapja.

Különleges: az igazi ajándék, nem az, amit azért kapunk, mert praktikus, mert szükségünk van rá. Az igazi ajándéknak nem kell, hogy valódi használati értéke legyen. Az ajándék legyen haszontalan, valódi luxuscikk, ami nélkül ugyan  meg lehet lenni, csak nem érdemes.  Mert éltünket, mindennapjainkat teszi szebbé, tartalmasabbá. Felemel, érzelmeket vált ki belőlünk, reflexióra késztet, vagy egyszerűen csak gyönyörködtet és jó együtt élni vele.

Társadalmi felelősségvállalás: azt se felejtsük el, hogy aki műalkotást vásárol az társadalmi szempontból is hasznosan cselekszik. A kortárs műalkotás vásárlásával magát a kortárs alkotót, a folyamatos alkotói tevékenységet támogatja s azon keresztül pedig a magyar kortárs művészet ügyét. Ma is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire, és szükségünk van kiváló művészeinkre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük