képzés

– Művészetkedvelőből műértővé – második előadás

Kálnoki vágva

Több mint múzeum!?

A Ferenczy Múzeum és a Lakástárlat Alapítvány közös szervezésében meghirdetett Szentendrei Képzőművészeti Szabadegyetem első sikeres előadása után közeleg a következő esemény, amelyen Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató és Martos Gábor művészeti író, a Múzeum Café főszerkesztője beszélgetnek Szentendre múzeumairól.

Kevés olyan város van a világon, ahol az egy főre jutó múzeumok száma több mint Szentendrén. Csak a város határain belül 12 múzeum, kiállítóhely tartozik a Ferenczy Múzeumhoz. Miközben a kiállítások országos, nemzetközi jelentőségű anyagot mutatnak be, a megyei múzeumi rendszer megszűnése óta mindezt egy 27 ezer fős kisváros működteti. A múzeumhoz tartozik 2012 óta Magyarország 4. legnagyobb modern és kortárs kiállítóhelye, a Művészet Malom. A Múzeum egyik büszkesége pedig a 2013 júniusában átadott új Ferenczy Múzeum.

A Ferenczy Múzeum gyűjteményei is hasonlóan széles spektrumot ölelnek fel. Az egyedülálló képzőművészeti anyag mellett a néprajzi, történeti anyagai is több figyelmet érdemelne, azt pedig kevesen tudják, hogy a régészeti gyűjtemény olyan becses darabokat őriz, mint a budakalászi kocsi és a 2011 tavaszán Pest megye déli részén előkerült honfoglalás kori tarsolylemez. Hogy ez láthatóvá váljon, a korábbi, főleg képzőművészeti kiállítási tematika mellett egyre gyakrabban nyílik régészeti, történeti, sőt irodalmi témájú időszaki tárlat, és a tervek szerint idén a Pajor-kúria kőtára mellett a Fő téri kereskedőház boltíves pincéjében a város múltját feldolgozó helytörténeti kiállítás is elkészül.

A múzeum más területen is szélesebbre tárja kapuit.  Egyre több projekt kínál bemutatkozási lehetőséget a fiatal korosztály számára, a Barcsay-díjjal kitüntetett fiatal képzőművészek kiállítása most is látható a Pajor-kúriában. A civil szervezetekkel való együttműködésre pedig remek példa a most zajló Szentendrei Képzőművészeti Szabadegyetem, ahol a Lakástárlat Alapítvány vált a múzeum partnerévé.

Ferenczy Múzeum

Az intézmény a tudományos vérkeringésben is egyre hangsúlyosabb szerepet játszik. A Művészet Malom 2013 áprilisában nemzetközi konferenciának adott otthont, ahol nyolc közép-európai ország művészeti központja cserélte ki tapasztalatait, de ősszel itt zajlott a történészek, majd a fiatal középkoros régészek konferenciája is.

A múzeum rendezvényei is megújultak. A már megszokott tárlatvezetések, teadélutánok, családi matinék mellett a kínálat olyan tematikus társművészeti rendezvényekkel bővült, mint a Bánk bán színielőadás, vagy Frenák Pál társulatának táncművészeti előadása.

 Elindult a pedagógusképzési program is, amely a környező iskolák tanárai számára biztosít múzeumpedagógiai módszertani képzést. A múzeumi tudásközvetítés jegyében szabadegyetem és szabadiskola működik, a múzeumpedagógia pedig változatos módszerekkel szólítja meg a legkülönbözőbb korosztályokat, családokat.

Az elmúlt években jelentős léptékváltás történt Szentendrén, melynek legfontosabb célja, hogy a szentendreiek felfigyeljenek a Ferenczy Múzeumra, sajátjuknak érezzék, valódi közösségi térként használják a múzeum folyamatosan megújuló tereit, és az intézmény többé váljon, mint kiállításoknak és tudományos munkának teret adó múzeum. Ennek a munkának a részleteiről, sikereiről, kudarcairól, dilemmáiról hallhatunk részleteket a március 7-i eseményen.

Szeretettel várunk mindenkit!

Beszélgetés: TÖBB MINT MÚZEUM!? – Szentendre múzeumai
Helyszín: Ferenczy Múzeum – ALAPÍTÓ NYOLCAK – A SZENTENDREI MŰVÉSZETELEP SZÜLETÉSE című kiállítás (Kossuth L. u. 5.)
Időpont: 2014. március 7. péntek 19 óra
Vendég: DR. KÁLNOKI-GYÖNGYÖSSY MÁRTON múzeumigazgató
A beszélgetést vezeti: DR. MARTOS GÁBOR művészeti író, a Múzeum Café főszerkesztője.

A képzés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: gyurkdorottya@lakastarlat.hu

A Művészetkedvelőből műértővé – képzés éves programja: itt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük