herczeg-eva-mugyujto-913 éve laktok Szentendrén, de csak néhány éve a belvárosában. Miért pont Szentendrét választottátok nyugdíjas éveitekre lakhelyül? Honnan a kötődés?
Szentendre 53 évvel ezelőtt lopta magát a szívembe, amikor is a Szüleim telek tulajdonosok lettek a Petyina gyönyörű panorámájú oldalában. 2003-ban – itt élő fiaink és unokáink közelsége iránti vágy okán – döntöttünk úgy, hogy magunk is szentendreiek leszünk. A Pismányban töltött 7 év után rátaláltunk álmaink belvárosi házára, amit anno 1774-ben épített egy tehetős polgár. Ezt a műemlékházat az örökségvédelem előírásai szerint, B. Szabó Vera tervei alapján sikerült felújítanunk. Megérte, gyönyörű lett, és imádunk itt lakni!herczeg-eva-mugyujto-12

Tudjuk, hogy a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány programjainak aktív látogatója vagy, és hogy rendszeresen ajándékozol a családtagjaid kisebb-nagyobb alkalmára képzőművészeti alkotásokat.
Igen, ez a belvárosi lét hozta közelségbe többek között a Lakástárlat programjait, azokat a rendezvényeket és kiállításokat, ahol megismerhettem a Szentendrén élő és alkotó művészeket, és alkotásaikat.

herczeg-eva-mugyujto-5A lakásotok falain több Hegyi György képet is láthatunk. Ezeknek a képeknek mi a története?
Hegyi György – nekem nagy kedvencem – apukám jó barátja volt. Ő ajándékozott több szép festményt Neki még annak idején. Azóta ha rátalálok valahol eladó képére, igyekszem megvásárolni. Így már nemcsak festményünk van tőle, hanem mozaik is díszíti lakásunk falát.

Vannak kedvenceid a ma élő szentendrei művészek között is?herczeg-eva-mugyujto-15
Ha a mai művészek közül kellene választani, nem tudnék, mert mindig az az alkotás nyűgöz le, amivel kapcsolatba kerülök.

Unokáid is szoktak Tőled kapni szentendrei képzőművészeti alkotásokat. A fiatalok hogyan értékelik ezt? Mit tapasztalsz?
Igazi élmény számomra, ha egy-egy alkotás kapcsán valami közösséget találok a mű mondanivalója és valamelyik unokám személyisége között. Ezért is veszem meg egyiket vagy másikat az éppen valamilyen nevesebb alkalmat ünneplő unokámnak, és az a tapasztalatom, hogy az ilyen ajándék örömöt okoz, gyönyörködtet, vagy elgondolkodtat, de mindenképpen telitalálat számukra is.