Tzortzoglou Georgios Yorgos (11)

„Akiben van tartalom, az folyton dolgozik, és mindig alkot.”

YORGOSPOPUP

ArchitechtonikusTájképiKisplasztikák

SzoborgyűjtőKörSzentendrén

Időpont: 2016. március 6. vasárnap 10 – 12 óra között
Helyszín: MANK -Régi Művésztelepi Galéria (2000 Szentendre, Bogdányi u.51.)

ArchitechtonikusTájképiKisplasztikákMűcsarnokFrissenRaboczkyJorgoszFototípiaBalkánFanatikIfjúKurtágGyörggyel….

Yorgos és Rockenbauer Zoltán

Yorgos és Rockenbauer Zoltán

…Ez mind Yorgos...
„Yorgos, aki egyszerre görögországi gagaúz család sarja és szentendrei polgár, motívumait éppúgy meríti görög mint szentendrei forrásokból. Balkáni kalandozásai során talált rá a bizánci időkbe gyökerező, galambdúcos épületek lenyűgöző formáira és ornamentikájára, amely aztán számos festményének, plasztikájának ihlető eleme lett. Yorgos képzőművészetére – éppúgy, mint zenei munkáira – a montázsszerű, építkező alkotótevékenység jellemző, így rétegződnek egymásra művein a geometrikussá absztrahált balkáni és szentendrei motívumok, és idézik meg azokat a valóságos és szellemi tájakat, ahol leginkább otthon érzi magát.” – Rockenbauer Zoltán művészettörténész Yorgos popup végleges

„Yorgos munkáiban a kottakép – a különböző kézírások kalligrafikus szépségének segítségével – efféle kiindulópont. Friss szemmel pillant rájuk – mint aki először látja őket, s amúgy első látásra, lapról olvasva kell képet adnia róla. A nézőnek sem kell a mű alapját képező zenei töredék hallgatójának is lennie – még akkor sem, ha az alkotó számára nyilván nem volt közömbös e zene milyensége, vagy szerzőjének a kézírásában megfogható stílusa, személyisége. Yorgos nem kommentálja, nem igyekszik „lefordítani”, még kevésbé „illusztrálni” a zeneműveket – megkímél minket attól is, hogy mintegy a zene kapcsán született vizuális asszociációt kényszerítse ránk. Van e munkákban valamiféle lebilincselő öncélúság – mármint a kiindulópont vonatkozásában –, egyfajta makacs, teoretikus elszántság, hiszen képet építeni – végtére is – bármiből kiindulva lehet.Yorgos (15)

Az ő számára a kottalap az az „üres tábla”, amelyre bármi felvihető; s mert RR óta tudjuk, hogy „A vászon sohasem üres”… [The canvas is never empty.], a kotta vonalai, pontjai, vizuális erővonalai és súlypontjai értelmeznek jó esetben minden mást, ami erre a felületre kerül, s persze értelmeződnek ők maguk is e „járulékos” elemek által. Szívesen helyezném Yorgos e kottakép-fogantatású munkáit a kalligráfia műfajának közelébe; ám itt nem ő a kalligráfus, hanem szerepe csupán annyi, hogy megtalálta a megfelelő írást. Ready made volna tehát inkább? – ráadásul a módosított fajtából? Hihetnők, ha nem éppen a kommentár, a módosítás maga volna a munka fő eleme. Sajátos határterületen, határterületek otthonos senkiföldjén mozog tehát, mint talán mindenki sokstílusú, sokhagyományú korunkban – meglátni s másként-látni tanít untig ismert tárgya.”(forrás: idézet Wilheim András beszédéből Lengyel Intézet, Platán Galéria)

LegFRISSebb kiállítás…
A Műcsarnok 2016. március 27-én nyíló FRISSEN- Egyenesen a műteremből című kiállításán is részt vesz Yorgos. itt A megnyitón a Lakástárlat Alapítvány is részt vett. A fényképes beszámoló itt tekinthető meg.Tzortzoglou Georgios Yorgos (7)

Mint zenész…Balkán Fanatik
„A 2002-ben alakult producer duó tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. A produkció célja zenei kulturák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak. A hip-hop-electronica-worldmusic duó (Yorgos és Lepe) a hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki.” A Balkán Fanatik honlapja  itt található.

A Szentendrei Lakástárlat immáron harmadik alkalommal fogja megrendezni a Szoborgyűjtő Kör eseményét…
Az első két alkalomról itt olvashat. Yorgostól öt kisplasztikát fognak bemutatni, melyeket ő kifejezetten erre az alkalomra készített. A bemutatás a korábbiakkal azonos módon fog zajlani, a 10-es szériára sokszorosítható kisplasztikákra a jelenlévők feliratkozhatnak és még nyár előtt – a következő bemutatáson – átvehetik a megrendelt műveket. A programot a műgyűjtés iránt érdeklődőknek szervezik, azoknak, akik otthonunkba vagy irodájukba keresnek eredeti, magas színvonalú képzőművészeti alkotásokat befektetési, esztétikai vagy környezetük eleganciáját növelő céllal.

Egy régi – még a II. Világháború előtti – azóta többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt élesztünk újjá a szoborgyűjtő körrel, ezúttal a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével.”– mondta Balogh Zsuzsa, a Lakástárlat Alapítvány kuratóriumának egyik tagja. -”A sokszorosított kisplasztikák szignált, számozott formában, nemes anyagban, jelen esetben fában és vasban kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum 10 darabos szériaszobrok kedvező árfekvése – az egyedi ár 30-40 százalékán elérhető – optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.”
Eddig két szentendrei művésztől mutattak be alkotásokat a Lakástárlat Baráti kör számára. Szabó Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész és Kárpáti Tamás, Munkácsy-díjas érdemes művész készített 5-5 kisplasztikát. Korlátozott számban ezekből is rendelhet majd a publikum, hiszen a 10-es szériáig még nem mind futott ki, így ezek a szobrok is ki lesznek állítva. A Szoborgyűjtő Kör idei tervei között két, szintén kimagaslóan tehetséges szentendrei művész neve szerepel: Szentirmai Zoltán és Ligeti Erika. Mindketten több olyan klasszis művet hagytak hátra az utókornak, melyeket gumiformás bronzöntő technikával reprodukálni lehet. Jelenleg az örökösökkel folynak az egyeztetések.

logok-01YORGOSPOPUP

Parkolási lehetőség: a MANK mellett, a Szoborparkban az autókkal kényelmesen lehet parkolni.
A részvétel regisztrációhoz kötött: kapcsolat@lakastarlat.hu
Részvételi díj: 1000 Ft (a Lakástárlat Baráti Kör tagjai számára ingyenes)
További információ: www.lakastarlat.hu
Facebookon: https://www.facebook.com/Szentendrei.Lakastarlat/?ref=hl
Sajtóinformációk: Balogh Zsuzsa – kommunikáció (+36) 20 / 5787 313