„Akiben van tartalom, az folyton dolgozik, és mindig alkot.”

YORGOSPOPUP
ArchitechtonikusTájképiKisplasztikák
SzoborgyűjtőKörSzentendrén
ArchitechtonikusTájképiKisplasztikákMűcsarnokFrissenRaboczkyJorgoszFototípiaBalkánFanatikfjúKurtágGyörggyel….
Ez mind Yorgos.
Ilyen, amikor a szorgalom és a tehetség együtt járnak.
Yorgos, aki, amikor nem zenél, fototípiákat készít és/vagy olajképeket fest. Rongyokkal, ujjaival, ecsettel. Aztán időnként kisplasztikákat készít, mint most, amikor meghívták a Szoborgyűjtő kör 3. eseményére.
Nem volt tehát nehéz dolga a Lakástárlat Alapítványnak, amikor 2016. március 6-i programját Yorgos Architechtonikus tájképi kisplasztikáival eltervezte. Leszámítva egy dolgot: ki kellett deríteni, ez pontosan mit is jelent.
Íme a válasz Rockenbauer Zoltán művészettörténész tollából.

„Yorgos, aki egyszerre görögországi gagaúz család sarja és szentendrei polgár, motívumait éppúgy meríti görög, mint szentendrei forrásokból. Balkáni kalandozásai során talált rá a bizánci időkbe gyökerező, galambdúcos épületek lenyűgöző formáira és ornamentikájára, amely aztán számos festményének, plasztikájának ihlető eleme lett. Yorgos képzőművészetére – éppúgy, mint zenei munkáira – a montázsszerű, építkező alkotótevékenység jellemző, így rétegződnek egymásra művein a geometrikussá absztrahált balkáni és szentendrei motívumok, és idézik meg azokat a valóságos és szellemi tájakat, ahol leginkább otthon érzi magát.”

Yorgostól öt kisplasztikát fognak bemutatni, melyeket ő kifejezetten erre az alkalomra készített. A bemutatás a korábbiakkal azonos módon fog zajlani, a 10-es szériára sokszorosítható kisplasztikákra a jelenlévők feliratkozhatnak és még nyár előtt, a következő bemutatáson átvehetik a megrendelt műveket.
A programot a műgyűjtés iránt érdeklődőknek szervezik, azoknak, akik otthonunkba vagy irodájukba keresnek eredeti, magas színvonalú képzőművészeti alkotásokat befektetési, esztétikai vagy környezetük eleganciáját növelő céllal.

„Egy régi – még a II. Világháború előtti – azóta többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt élesztünk újjá a szoborgyűjtő körrel, ezúttal a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével.” –mondta Balogh Zsuzsa, a Lakástárlat Alapítvány kuratóriumának egyik tagja. ”A sokszorosított kisplasztikák szignált, számozott formában, nemes anyagban, jelen esetben fában és vasban kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum 10 darabos szériaszobrok kedvező árfekvése – az egyedi ár 30-40 százalékán elérhető – optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.”

Eddig két szentendrei művésztől mutattak be alkotásokat a Lakástárlat Baráti kör tagjai számára. Szabó Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész és Kárpáti Tamás, Munkácsy-díjas érdemes művész készített 5-5 kisplasztikát. Korlátozott számban ezekből is rendelhet majd a publikum, hiszen a 10-es szériáig még nem mind futott ki, így ezek a szobrok is ki lesznek állítva.

A Szoborgyűjtő kör idei tervei között két, szintén kimagaslóan tehetséges szentendrei művész neve szerepel: Szentirmai Zoltán és Ligeti Erika. Mindketten több olyan klasszis művet hagytak hátra az utókornak, melyeket gumiformás bronzöntő technikával reprodukálni lehet. Jelenleg az örökösökkel folynak az egyeztetések.
YORGOSPOPUP
Időpont: 2016. március 6. vasárnap 10 – 12 óra között
Találkozó: Szoborpark, Szentendre (Ady Endre u. 12.)
Itt az autókkal kényelmesen lehet parkolni, a helyszín 5 perc sétára található.
A részvétel regisztrációhoz kötött: kapcsolat@lakastarlat.hu
Részvételi díj: 1000 Ft (a Lakástárlat Baráti Kör tagjainak ingyenes)
További információ: www.lakastarlat.hu
Facebookon: https://www.facebook.com/Szentendrei.Lakastarlat/?ref=hl
Sajtóinformációk:
Balogh Zsuzsa
kommunikáció
(+36) 20 / 5787 313

Lakástárlat alapítvány
Szentendrét mindenkinek!