Szentendre Dunával párhuzamos fő utcáján, a Kossuth Lajos utcában áll az egykori Pajor kúria emeletes épülete, belső udvarral és nagy domboldali telekkel. Az épület egykor a ház nevét adó, Gömör megyében született Pajor Gáspáré volt, aki tanulmányainak befejezése után praktizáló orvosként Szentendrén telepedett le. Az épületet a Pajor családtól a szentendrei Református Gimnázium kapta meg, és leánykollégiumot tartott fenn benne. Az épület történetének sötét időszaka volt, amikor a II. világháború alatt munkaszolgálatosok gyűjtőhelyeként is működött. Ide vonult be második munkaszolgálatára Radnóti Miklós 1942. július elején.

Ferenczy múzeum régen

Az épület utcai homlokzata maradéktalanul helyreállítva megőrizte eredeti karakterét. Déli tornácos bejárata visszanyerte eredeti szépségét. A belső udvari térben jelentős változások történtek. Az északi és déli szárnyat egy újonnan épült, egy szintes, nyugati szárny köti most össze. A déli szárny udvari homlokzata előrehozott üveg függönyfalat kapott. A keleti szárnyon falbontással állították helyre a földszint egykori, tornácos homlokzatát, visszautalva az épület keletkezési korának klasszicista stílusára.

A megújult Ferenczy Múzeum

A kiállítótereket és raktártereket minden műtárgyvédelmi előírásnak megfelelő hűtő-fűtő klímaberendezéssel látták el, mely biztosítja a fenti terek állandó hőmérsékletét és szabályozható páratartalmát is, valamint a tűzvédelmi előírásnak megfelelően tűzjelző rendszer is kiépült. A biztonságtechnikát szem előtt tartva a mechanikus védelmen túl kamerarendszerrel kiegészített riasztórendszer épült ki. Igazodva a XXI. század látogatóbarát követelményeihez az egyes kiállítások mindenki számára plusz információval szolgáló, s a látogatók által kezelhető információs pultokkal egészültek ki.  Ezeken túl beépített hangosító rendszer is kiépült.

A Ferenczy Múzeum új épülete a volt Pajor kúria belső közösségi tereiben, és nyitott udvarán a kiállításokhoz kapcsolódó komplex társművészeti bemutatókkal, rendezvényekkel a múzeumok által közvetített értékek új élményekkel gazdagíthatók. Az épület kiváló akusztikájú udvarában olyan események valósulhatnak meg, amelyek eddig nem szerepelhettek kínálatunkban: rendhagyó, esetenként szabadtéri kiállítások, zenei- ‚ színházi – ‚ alternatív színházi produkciók, performance-ok.

Állandó kiállítások:

Egy aranykor modern mesterei – A Ferenczy család művészete

A Ferenczy család állandó kiállítása az új épületben az utcai homlokzat mentén húzódó emeleti teremsorban kapott helyet. A kronologikusan rendezett bemutató egy új tematikus egységgel gyarapodott, amely a Ferenczy család történetét idézi fel.

Ferenczy Múzeum

Alapító Nyolcak – A szentendrei művésztelep születése

A jól áttekinthető, elsősorban tájképeket, mellettük az egyéb tájékozódási irányokat, újabb stílustörekvéseket reprezentáló válogatás a szentendrei képzőművészet első évtizedeire, elsősorban az alapító tagok munkásságára koncentrál. Az emeleti teremsor északi szárnyában elhelyezett kiállításon a letelepedés éveinek hangulatát, a művésztelep megalapításának körülményeit, és az alapító tagok szentendrei kötődésű munkásságát mutatja be.

Ferenczy Múzeum

Művek, művészek Szentendrén – A változó arcú Szentendre

A művésztelep 1926-os megalapításától kezdve folyamatosan érkeztek Szentendrére festőművészek. Az egyre nagyobb hírnévnek örvendő kolóniától függetlenül is újabb és újabb generációk jelentek meg a településen, amely nem véletlenül kapta a festők városa elnevezést.

Ferenczy Múzeum

forrás: pmmi
fotó: Kempf Károly Ignác