Kiállítás, Nyitott Lakástárlat, Találkozás a Mesterrel

Yorgos Tzortzoglou: Törésvonalak

 Új bemutatótermünk felavatásaként Yorgos Törésvonalak korszakából (1985-1999) kerülnek bemutatásra ritkaságnak számító alkotásai. 

A kiállítást megnyitja és a művekről beszél – Yorgos e korszakának legnagyobb ismerője -: Erdész László, galerista.

A program nem titkoltan csatlakozik a Ferenczy Múzeumi Centrum aktuális Yorgos Tzortzoglou: Hommage – message à Kurtág György kiállításához, hiszen a művész Törésvonalak korszakából indult el a kottás geometrikus képek világa: először rákerültek a képekre a tinoszi galambdúcos motívumok, később a kották, mint kalligráfiák.

Programjavaslat: Október 28-án 18 órakor a Főtéri Képtárban Rácz Zoltán és Prosek Zoltán tart tárlatvezetést Hommage – message à Kurtág György kiállításon. Találkozzunk ott, nézzük meg Yorgosz legfrissebb munkáit és sétáljunk át együtt ezt követően a Lakástárlat Galériába (Bogdányi u. 48.) és fedezzük fel ezeknek az alkotásoknak a gyökereit!

A belépés ingyenes, de köszönjük, ha itt regisztráltok: kapcsolat@lakastarlat.hu

Yorgost autodidakta festő, először középiskolai műszaki rajz órái inspirálták. Geometrikus korszakának ihletői: Ben Nicholson, Richard Diebenkorn, Lyonel Feininger, Henri Matisse, Paul Klee és Vajda Lajos munkái.

„Tzortzoglou Georgios – művésznevén Jorgosz – lírai képalkotó módszere (Törésvonalak, 1996) attól különleges, hogy a grafikus elrejtőzés közben, álarcait váltogatva találja meg a maga közegét: a legnagyobb nyíltságot. A papírfelület megdolgozottsága, a mívesség nem gátja a vonalak fölidézte érzelmi áradásnak. (Szakolczay Lajos – Tiszatáj, 1997)”