Uncategorized

A Szoborgyűjtő Kör második eseménye

A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány az áprilisban alakult Lakástárlat Baráti Kör tagjai számára hozta létre a Szoborgyűjtő Kört.Terveink szerint a Szoborgyűjtő Kör egy régi – még a II. világháború előtti –, többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt éleszt újjá, a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével, évi két-három alkalommal. Elsőként a szentendrei szobrászokat szólítjuk meg, akik ezekre az alkalmakra négy-öt, eredeti méretű és még a piacra nem került kisplasztikát mutatnak be, kizárólag a Baráti Kör tagjainak. A művek szignált, számozott formában, nemes anyagban (alumínium, bronz, fa, kő, üveg) kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum tíz darabos szériaszobrok kedvező árfekvése optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.

Második alkalommal, 2015. október 17-én Kárpáti Tamás képzőművész szobrai voltak láthatóak és megrendelhetőek. Szintén ez alkalommal lehetett átvenni a Baráti Kör tagjainak a június 6-ai Szoborgyűjtő Kör alkalmával megrendelt Szabó Tamás kisplasztikákat, továbbá bemutatkozott a 2016. tavaszi Szoborgyűjtő Kör művésze is,  Tzortzoglou Georgios (Yorgos).

Kárpáti Tamás képzőművész Munkácsy-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A mai magyar kortárs festőművészet vezéregyénisége. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett, mesterei Sarkantyu Simon és Barcsay Jenő voltak.
1974 óta szerepel sejtelmes hangulatú, régies technikával, meleg tónusokkal lazúrosan festett műveivel kiállításokon. Időtlenséget, általános emberi tartalmakat, erkölcsi értékeket kifejező, mindig figurális képein a kissé groteszk alakok mitológiai és bibliai szereplők.
Kárpáti Tamás saját mitológiát ír, az általa elképzelt történeteket festi meg, önti szoborba mitológiai alakokról, a rembrandti festészet hagyományos eszközeivel, technikájával.
Munkái megtalálhatók magán- és közgyűjteményekben (pl. Magyar Nemzeti Galéria, Esztergomi Keresztény Múzeum, Szentendrei Képtár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük