Uncategorized

Lakástárlat a Szamárhegyen

DSC_3114Legutóbbi, 2015. május 31-én Szentendrén, a Szamárhegyen tartott Lakástárlatunkat a tárlat háziasszonya ezekkel a szavakkal nyitotta meg:
„Életünk során mindig körül lengett bennünket a város szellemisége. Támogatjuk művész barátainkat, a város értékteremtő kezdeményezéseit. A segítségükkel a szentendrei művészet kerül közelebb hozzád. A Lakástárlat Alapítvány tevékenysége egy új közeget és lehetőséget jelent a művészet élvezetének megismerésére, művek közvetítésére.”
A házigazda házaspár otthonában négy nagy szentendrei képzőművész alkotásai jelentek meg: a Nemzet Művésze, Deim Pál festőművész (Munkács-díjas, Kossuth-díjas) képei fia, Deim Péter fotóművész fotóival, fotogrammjaival együtt vettek részt a tárlaton. A ház kertje Farkas Ádám (Munkácsy-díjas, Érdemes Művész) szobrászművész szobraival és egy fiatal, tehetséges (Barcsay-díjas) grafikusművész, Szabó J.Gergely grafikáival, rézkarcaival telt meg a vendégek legnagyobb örömére.

„20 éves voltam, amikor férjem, Lali invitálására a HÉV-ről leszállva először pillantottam meg Szentendrét. Azóta itt bolyongok.”- kezdte kedves, személyes élményekkel teli bevezetőjét a művészetpártoló házigazda. „Akkor, a macskaköves utcáin az első szembejövők, legfontosabb gyerekkori barátai: Páljános Ervin, szobrászművész, Deim Péter, fotóművész voltak. Lajossal együtt, hárman egy évben, tíz napon belül születtek. Egyívásúak…

…1984 –ben kerültünk ide, az óvárosi részébe Szentendrének. A művészeket ihlető Szamárhegyre költözve, az akkor még poros kis utcánkon sokszor szembetalálkoztam Barcsay mesterrel. Ma előttünk áll bronzba öntött portréja a róla elnevezett téren. Csak a mi utcánkban, hét képzőművész él vagy élt! Itt bármikor szembetalálkozhatsz egy Munkácsy, Kossuth vagy Barcsay-díjas művésszel.”

DSC_3094A bevezető, személyes élmények után a háziasszony részletesen bemutatta a kiállító művészek munkásságát: Deim Pál művészetéből, különösképp beszélve az organikus formákról, a bábualak alapmotívumról. Felhívta a figyelmünket a Deim életmű helyzetére: „Az életmű zárt, új képek még készülnek, de már nem kerülnek forgalomba: Ma már csak gyűjtőktől kerül ki kiállításokra,és kevés helyen cserélhet gazdát.”
Deim Pál és Farkas Ádám mindketten a szentendrei hagyományt követve a geometrikus térbeli formák megálmodói, örökítői. Farkas Ádám „megmunkálja a kemény fémeket, csak úgy , mint a gránitot. Csavarodó formái könnyedén képeznek hidat a térben, csakúgy mint az időtlenségben”. A házigazda beszélt Deim Péter lírai hangvételű alkotásairól, főleg a japán eredetű, de „európai alapanyagból gyúrt”, történeteket megelevenítő Hokusai mangá-iról („véletlenszerű képek” vagy „vázlat”), melyek mindenkinek mást mesélnek, jelentenek. És bemutatta Szabó J.Gergely „narratív jellegű grafikáit, műveit, amelyek mesélhetnek a mindennapok szürreális élményeiről, belső világunkról, élményeinkről. Rézkarcain, litográfiáin a szürrealizmus, az expresszionizmus egyéni módon keveredik, ami kizökkentheti a nézőt a mindennapok szürkeségéből.”

Miután a vendégek végignézték az alkotásokat, egy kvíz keretében vethettek számot tudásukról, illetve az új ismeretekről. A Lakástárlat alatt Rák Béla gitárművész biztosította a hangulathoz illő zenét.
Igazi, a művészetet pártoló, baráti esemény volt ez a Lakástárlat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük