Uncategorized

Nagy sikerrel indult útjára a Szoborgyűjtő Kör!

DSC_3218A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány az áprilisban alakult Lakástárlat Baráti Kör tagjai számára hozta létre és szervezte meg a Szoborgyűjtő Kört, melynek első találkozója a múlt héten volt.

Terveink szerint a Szoborgyűjtő Kör egy régi – még a II. világháború előtti –, többször is megújult képzőművészeti műgyűjtő hagyományt éleszt újjá, a legkiválóbb szentendrei képzőművészek részvételével, évi két-három alkalommal. Elsőként a szentendrei szobrászokat szólítjuk meg, akik ezekre az alkalmakra négy-öt, eredeti méretű és még a piacra nem került kisplasztikát mutatnak be, kizárólag a Baráti Kör tagjainak. A művek szignált, számozott formában, nemes anyagban (alumínium, bronz, fa, kő, üveg) kerülnek kivitelezésre. Az ily módon sokszorosított, maximum tíz darabos szériaszobrok kedvező árfekvése optimális gyűjtőértéket biztosít házi gyűjtemények kialakításához.
(A Szoborgyűjtő Körről részletesebben Balogh Zsuzsanna mesélt a Kossuth Rádió Belépő és a Szombat délután című műsorában.)

A Szoborgyűjtő Kör első rendezvényét június 6-án tartottuk Szabó Tamás szobrászművész szentendrei műtermében.

A kedves, hangulatos szamárhegyi műteremnek kis kiállítótermében gyűltünk össze: szervezők, műgyűjtők, és természetesen Szabó Tamás. A falakon a művész A kötél és én című grafikai sorozata volt látható, a sokszorosításra váró szobrok pedig a komódon sorakoztak. A bronz Szöges fej (Nofertiti), Mária, és Szemölcsös fej, és az alumíniumból készült Vénusz a hegyről és Ülő figura.

Miután Szabó Tamás röviden beszélt a műgyűjtés történetéről, és a kisplasztikák sokszorosítási eljásárásának lehetőségeiről, számozásukról, bemutatta és mesélt a már említett kisplasztikák keletkezési körülményeiről, történeteiről. A Vénusz a hegyről című szobrával kapcsolatban például arról mesélt Tamás, hogyan zajlott le a 2000-es évek elején a fordulat művészetében, az új formai nyelv megtalálása: amikor is a realisztikus figuratív szobrokról „szegecses szobrokra” váltott.

A Szoborgyűjtő Kör második eseménye 2015. októberében várható, amikor is Kárpáti Tamás (Munkácsy-díjas, Érdemes művész, Kiváló művész) képzőművész szobrai lesznek megtekinthetők és megrendelhetők.

Nagyon örülünk, hogy az új program ilyen nagy érdeklődésre tett szert. Köszönjük a részvételt a Baráti Kör tagjainak, és várjuk őket az októberi eseményre!

One thought on “Nagy sikerrel indult útjára a Szoborgyűjtő Kör!

  1. Morvai Zsuzsanna szerint:

    Nagyon tetszik az ötlet, sok sikert kívánok a megvalósításhoz. Szeretnék előzetes értesítést kapni a következő eseményről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük