Nyitott Lakástárlat

– Aki választott: Kósz Zoltán

Kósz Zoli péntek délután érkezett egyenesen Dömsödről a fotózásra, ahol edzőtábort tartott. Aknay János műtermében találkoztunk volna, ha felújítás végett nem lett volna épp feldúlva. Így egy szomszédos műterembe mentünk a Régi művésztelepen.  A hangulat kiváló volt, hisz röviddel voltunk a Vizes világbajnokság vízilabda döntője után, ahol a magyarok 8-7-re nyertek Montenegró ellen.  Beszédtémánk tehát volt bőven. Zolitól megtudtuk, hogy a szoros meccseket azok a csapatok nyerik, ahol jobb a kapusteljesítmény. Így volt ez a Montenegró elleni mérkőzésen, ahol Nagy Viktor védett nagy magabiztossággal. Azt is megtudtuk Zolitól, hogy Viktor egyébként nem egy akkora showman, mint azt a képernyőn láttuk, inkább a siker hozhatta ki ezt belőle. És ha ez az őrület kijön belőle, akkor bajban van az ellenfél, mert ez azt jelenti, hogy jó formában van.

A Sydney olimpián 2000-ben még Kósz Zoli védett csapatkapitányként bravúrosan, akkor hatalmas fölénnyel 13-6-ra győzött a magyar csapat az oroszok ellen.

Nehéz volt a vízilabdáról a festészetre terelni a szót. De azért megkérdeztük Zolit, hogy hol találkozott először Aknay János festészetével.

– Nyolc éve a Rákócziban volt egy kiállítása a Jánosnak, ott láttam a képeit, aztán személyesen is megismerkedtünk. János a szomszéd utcában lakik. Nagy tisztelője vagyok a festészetének.

Megkérdeztük azt is, hogy a Festők Városában szerinte mennyire van testközelben a művészet, a művészek?

– Én azt gondolom, hogy igen. Ez egy hangulat, ami tetten érhető a városban. Nem olyan rég hetekig „kerülgettük” a V8-ban Pistyur Imre szobrait.

Erre Aknay művész úr azt válaszolta, nem is kell már sokáig várniuk a vízilabdásoknak egy hasonló élményre, mert nemsokára festmények reprodukciói lesznek kifeszítve a medence fenéken ősszel, köztük az övé is.

Milyen kapcsolatod van még a művészekkel?

-Nem csak Jánossal, de Balogh Lacival is sokszor összefutok, ő is ott lakik a közelben. Anna lánya pedig hozzánk járt úszni a Komjádiba.  A Városházán járva is mindig megtekintem a Polgármesteri Galéria kiállításait.

Related Posts