Művészet ajándékba

Művészet ajándékba! – riport Böjtös Kingával

Művészet ajándékba! riport Böjtös Kingával, a Vizitkártya rovat szerzőjével, Enteriőr Dj-vel.

DSC_0584_átméretezve

 

Nem csak mostani munkámból adódóan, de már kora gyerekkoromtól szépséges műtárgyak vettek körül. Nagynéném, Szittya Horváth Éva herendi porcelán designer – és képzőművész volt, a nála töltött nyári vakációk, a porcelánfestő és korongozó műhely hangulata nagyban befolyásolta további érdeklődésemet és tanulmányaimat. Máig őrzöm otthonomban a legszebb munkáit, s egyik írásomban „Az én Herendim” címmel meg is emlékeztem róla.

/ http://issuu.com/vizitkartya/docs/herend?e=2020545/2976911 / 

Dubary_átméretezveherend. 126x_átméretezve 

A mai napig a legbecsesebb ajándék számomra a műtárgy, az egyedi alkotás – legyen az festmény, plasztika, design tárgy  – mely gondolatot hordozó, érzelmet közvetítő, egyszeri és megismételhetetlen kézműves darab. Munkám során – a Lakáskultúrában 2006-óta megjelenő, nagyrészt ipar-és képzőművészeket  bemutató Vizitkártya rovatom jóvoltából – számos műalkotás került hozzám. Szeretem Oláh Kati szomorkás tájképeit, de legutóbb Nagy Gábor Munkácsy díjas festőművésztől kaptam egy izgalmas grafikát, jelenleg az ő munkái a kedvenceim.

Rőzsehordó. 2012. sz. litó. 50×72 cm hóvihar

Még rajztanári és alkalmazott grafikusi múltamból ismerem az alkotói munka egyszerre gyötrelmes és felemelő oldalát, a mű megszületését kísérő viharos lelki folyamatokat, így nekem a műtárgyak hatványozott jelentéssel bírnak, a gyönyörködtetés mellett valósággal energizálnak. Ez érvényes arra a temérdek dísz-és használati kézműves tárgyra is – kerámia étkészletek, nemezek, babák,üvegek, szobrocskák, kisbútorok – melyek szintén körülvesznek házamban és puszta jelenlétükkel pozitívan hatnak. Értékükhöz nagyban hozzáad az a személyes nexus, sorsszerű barátság, mely összeköt az alkotókkal, a riporthőseimmel, akik beengedtek otthonukba és egy kicsit az életükbe is.

Mirelle Riu otthonában

/ Itt épp Mireille Riu, a Cziffra alapítvány kurátorának Dél-Provencei otthonában forgolódom, akivel rendszeren találkozom első látogatásom óta. /

Mostanában a legszebb ajándék számomra a saját, művészeti iskolába járó gyermekeim munkái, akikből talán egyszer sikeres művészek lesznek… Remélem idén karácsonyra is kapok tőlük egy-egy maradandó szépséget!

DSC01272_átméretezve DSC01234_átméretezve

Related Posts

One thought on “Művészet ajándékba! – riport Böjtös Kingával

  1. Nagyon örülök, hogy a szeretetet, a művészetet és a szépséget; a harmóniát tekintitek ajándéknak. Ezek szépítik meg az életet és ezekért érdemes élni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük